Investeren in vastgoed: 4 tips

Projectontwikkeling door GEEPROJECT

Investeren in vastgoed: is het ook voor jou weggelegd?
Met een budget en de nodige kennis kan je beleggen en zo verhuren.

In vastgoed beleggen is voor bijna iedereen toegankelijk. Zelfs jonge mensen wagen de sprong om te beleggen in vastgoed. Naast een portie kennis, doorzettingsvermogen en handigheid is het aangewezen een budget te hebben; mogelijk bijgepast met een lening. Net zoals bij een woning die je voor jezelf aankoopt. Je loopt er weinig risico mee want vastgoed heeft tot hiertoe altijd een meerwaarde gecreëerd.

Om er zeker van te zijn dat het goed zal opbrengen, moet je een woning kopen die vlot zal verhuren. Om dit in goede banen te leiden, laat je je best bijstaan door een professional die jou precies op al deze mogelijke valkuilen wijst. 

Wij geven al mee waar je mee rekening kan houden.


1. Bereken het rendement

Waarom beleggen mensen in vastgoed? Je kan kopen om te renoveren en opnieuw te verkopen. Of veelal om te verhuren en een rendement op te strijken. Laat je niet verleiden door een hoog bruto rendement maar bereken het nettorendement.

Voorbeeld: Je hebt een investering van 200.000 euro gedaan en er wacht jou een opbrengst van 9.600 euro per jaar. Dat komt overeen met een jaarlijks rendement van 4,8 procent. 

Om dan tot het netto rendement te komen, moet je enkele extra kosten in rekening brengen:

- onroerende voorheffing en verzekeringen
- kosten voor onderhoud en renovaties
- eventuele lening
- eventuele leegstand

Al deze variabele kosten trek je af van het bruto rendement. Neem je bijvoorbeeld een kostenbedrag van 3.000 euro, dan zakt het netto rendement naar 3,3 procent. Op zich niet slecht want het gemiddelde netto rendement bij woningverhuur ligt op 3,2 procent.

Rendement op vastgoed

2. Bepaal de beste locatie

Van alle criteria zoals de kwaliteit van de woning en het onderhoud is de locatie toch wel dé belangrijkste die het rendement bepaalt. 

Waar is de woning gelegen: in een klein dorpje ver van alles weg of in een bruisende stad met alles kort bij de hand? Stedencentra en gemeenten rondom een stad zijn dan ook in trek. Deze criteria zijn vaak belangrijk voor huurders:

- bereikbaarheid bvb. vlakbij de stad of snelweg, station of handige busverbinding
- parkeergelegenheid
- nabijheid van scholen of sportclubs, zeker interessant voor gezinnen
- nabijheid van winkels

De mobiscore

3. Kies de meest geschikte woning

Heb je de locatie al bepaald? Dan komt het er op neer om het juiste type woning te kiezen. Wordt het een nieuwe of te verbouwen woning? Of een studentenkot of assistentiewoning voor 65-plussers?

Nieuwbouwwoning

Een nieuwbouw woning wordt naar de huidige normen gebouwd. Kan je zelf de handen uit de mouwen steken? Dan bespaar je veel. Maar een pand gerealiseerd door een sleutel-op-de-deurbedrijf heeft als voordeel dat het gebouwd is onder de Wet Breyne - de woningbouwwet die jou een tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer of projectontwikkelaar garandeert. Wil je zeker zijn van een woning waar niet snel aanpassingen moeten gebeuren, investeer dan in een nieuwbouw.

Assistentiewoning

Meer en meer actieve senioren bewonen vandaag een assistentiewoning. Hier woon je zelfstandig maar wel met de nodige hulp en aanpassingen in huis. Extra voordelen bij een nieuwbouw assistentiewoning: je koopt aan 12 in plaats van 21 procent btw en je hoeft nooit onroerende voorheffing te betalen. Je kan er zelf al aan denken hierin te investeren alvorens er later zelf naar te verhuizen.

Te renoveren woning

Bekijk bij een bestaande woning zeker dat je zelf niet te veel kosten hebt aan het pand dat je koopt. De kosten van een renovatie kunnen onverwacht hoog oplopen. Laat je ter plaatse bijstaan door een expert die je een kostenraming kan maken. Ben je zelf erg handig dan kan je zelf de handen uit de mouwen steken en zo kostenbesparende werken uitvoeren.

Overweeg je toch een renovatiepand omdat je weg bent van de authentieke elementen? Dan kan GEEPROJECT jou beslist al op weg zetten.
Bekijk hier wat we doen.

Studentenkot

Voor het verhuren van een studentenkot is de locatie van belang. Hoe korter bij de universiteit of hogeschool, hoe beter. Een student mag zijn kot dan maar negen of tien maanden bewonen, het huurcontract loopt telkens voor een jaar. Het enige nadeel? Je zal op regelmatige basis nieuwe student-huurders moeten zoeken. Heb je zelf een student in huis? Dan is het meteen handig om voor hem/haar een kot te kopen in plaats van te huren.

Renovatiewoning door GEEPROJECT

4. Schakel een goede vastgoedbeheerder in

Weet je niet goed waar te beginnen? Dat lijkt ons logisch. Het is perfect mogelijk om te verhuren zonder dat je je zorgen moet maken over het praktische beheer en de wetgeving rondom verhuur.

Een goede vastgoedbeheerder:

- gaat op zoek naar de meest geschikte huurder en leidt hen rond
- doet een correcte inschatting van de huurprijs
- staat in voor alle documenten, inclusief het huurcontract
- adviseert over leningen, premies en nog veel meer...
- brengt jou gemoedsrust want je hoeft je geen zorgen te maken

Meer en meer particulieren die in vastgoed beleggen, besteden het beheer ervan uit. Uiteraard werken deze vastgoedbeheerders niet gratis. Ze vragen meestal een commissie op de werkelijk betaalde huur.

Veel succes!

Wens je toch graag nog wat meer info?
Aarzel niet om ons hier te contacteren.

Categorie: Aan- en verkoop van panden