Hoe verkoop je jouw woning?

Een woning verkopen of verhuren doe je niet elke dag en moet bijgevolg doordacht gebeuren.

 
Boezemt dit jou angst in? 
Schakel dan een vastgoedmakelaar in. 
Doe je het liever zelf of wil je kosten uitsparen? 
Dan geven we je graag vijf praktische tips voor een vlotte verkoop.

1. Schets een correct beeld van de woning.

Als je je woning te koop of te huur aanbiedt, moet je mensen overtuigen om een kijkje te komen nemen. Dit doe je best door een zo correct mogelijk beeld van de woning te schetsen. Neem pen en papier en lijst voldoende informatie op: hoeveel (slaap)kamers heeft je huis en hoe groot zijn ze? Wat is de totale woon- en grondoppervlakte? Wanneer werd het pand gebouwd en voor het laatst gerenoveerd? Is er een tuin, terras, garage of parking aanwezig?

Een kandidaat-koper/huurder wil niet alleen informatie over het huis of appartement zelf; hij wil ook een idee krijgen van de omgeving. Een woning nabij een (bus)station kan immers aantrekkelijk zijn voor iemand die naar zijn werk pendelt. Ook groen in de buurt, winkels of scholen zijn vaak belangrijke punten waar een mogelijk nieuwe bewoner aandacht voor heeft. Het prijsgeven van jouw adresgegevens kan hier zeker toe bijdragen, maar als je dat liever niet doet, kan je de ligging van de woning evenzeer beschrijven.

Zet alle pluspunten van de woning en de omgeving zoveel mogelijk in de verf zonder de dingen mooier en beter voor te stellen dan ze zijn. 
Met dit laatste zou je wel eens meer kandidaat bezoekers kunnen krijgen, maar de kans dat ze kopen is gering.

 

Metalen deuren

2. Bepaal een realistische prijs.

Iemand die een nieuwe woning zoekt, heeft een bepaald maximum bedrag voor ogen en zal aan de hand hiervan een eerste selectie in woningen maken. Een juiste prijsbepaling is dus enorm belangrijk. De juiste prijs is de prijs die iemand bereid is om voor jouw woning te betalen. Helaas strookt dit niet altijd met wat je graag zou willen krijgen. De nieuwe toekomstige bewoner heeft immers nog niet dezelfde emotionele band met de woning als jij en zal er dus ook anders naar kijken.

Dat laatste maakt een reële prijsschatting net zo moeilijk. Probeer daarom bij het bepalen van de vraagprijs zo objectief mogelijk je woning te beoordelen. Een schatting van een huis of appartement is in hoofdzaak gebaseerd op de ligging, de grootte, de staat en het type van het pand. In mindere mate wordt er rekening gehouden met extra comfort, zoals zonnepanelen of een zwembad.

Neem eens een kijkje op de vastgoedportalen wat de vraagprijs is voor vergelijkbare woningen in je buurt. Op Zimmo.be kan je zelfs - voor dat je een woning te koop zet - al aftoetsen hoeveel mensen er geïnteresseerd zouden zijn in jouw woning aan een door jouw opgestelde prijs.

3. Hou vastgoedfotografie in het achterhoofd.

Neem de tijd om foto's te maken die je huis of appartement moeten verkopen. Foto's zorgen namelijk voor een eerste (en hopelijk goede) indruk bij de potentiële koper/huurder. Mensen zullen sneller overtuigd zijn om je advertentie en de woning te bezichtigen wanneer ze aantrekkelijke foto's te zien krijgen. De beste vastgoedkiekjes zijn deze die ruimte en licht ademen.

Ruimte creëer je door binnen en buiten grondig op te ruimen. Alle kleine en persoonlijke accessoires zet je best even in de kast. De meubels probeer je zo te schikken dat ze een open en vlotte toegang bieden tot elke kamer. Licht verkrijg je dan weer door de rolluiken op te laten, de gordijnen te openen en lampen of kaarsen aan te steken. Om nog meer licht in je woning te krijgen, kan je de foto's best overdag en bij een heldere hemel fotograferen.

Overweeg zeker vastgoedstyling of homestaging. Met een klein budget wordt jouw woning ontdaan van alle rommel en gepersonaliseerde zaken; want daar vallen kandidaat-kopers over. Bekijk hier wat het exact inhoudt.

Onnodig te zeggen dat de foto's er ook veel beter uit zullen zien.

Slaapkamer door GEEPROJECT
Sfeerbeelden door GEEPROJECT
Inkomhall door GEEPROJECT

4. Vergeet de verplichte vermeldingen niet.

De energieprestatiecertificaat of EPC-waarde moet verplicht weergegeven worden bij elke woning die te koop of te huur staat. In het Brussels Gewest dien je hier ook nog de CO2-uitstoot bij te vermelden. Een woning die gebouwd is voor 1981 moet bij het verlijden van de notarisakte ook voorzien zijn van een elektrisch keuringsattest.

De meeste gemeenten in België verplichten de verkoper en verhuurder om tevens bepaalde stedenbouwkundige gegevens te vermelden. Het gaat dan om de meest recente bestemming van het gebied. Ook moet je meedelen of er al dan niet een verkavelings- en stedenbouwkundige vergunning verkregen is. Als er een voorkooprecht op het goed staat of er is een dagvaarding uitgebracht, dien je dit ook te melden.

5. Bereid de kijkdagen goed voor.

Wanneer kandidaat-kopers/huurders een bezoek aanvragen, probeer hen dan allen na elkaar uit te nodigen net alsof de woning sterk in trek lijkt. Kies zorgvuldig het moment van de bezichtigingen. Laat je woning bijvoorbeeld zien wanneer de lichtinval optimaal is of wanneer jouw luidruchtige buren niet thuis zijn.

Zorg voor sfeer en ruim op.
Vastgoedstyling werkt zeker!

Deze 5 tips helpen je al een heel eind vooruit in de verkoop van jouw pand.
Zie je toch door het bos de bomen niet meer of lukt het jou toch niet om jouw woning van de hand te doen dan kunnen wij jou helpen.

Contacteer ons voor vrijblijvend advies.

Categorie: Aan- en verkoop van panden